Czechy
Czechy (Republika Czeska),
Powierzchnia: 78 000 km2,
Ludność: 10,3 mln (1995 r.),
Stolica: Praga (1,2 mln mieszkańców ?
1994 r.).
Republika
Czeska składa się z trzech krain historycznych: Czech, Moraw i części Śląska
Cieszyńskiego. Większość kraju zajmuje obszar zwany Masywem Czeskim. Jego
obrzeża tworzą stare góry zrębowe: Sudety, Rudawy, Las Czeski, Szumawa oraz
Wyżyna Czesko - Morawska. Obniżenia którymi płyną Raba i Odra, oddzielają Masyw
Czeski od Karpat.
Spośród
różnych działów przemysłu spożywczego najważniejszy jest przemysł piwowarski.
Główne ośrodki przemysłowe wykształciły się w Czechach na początku XX w:
przemysł
włókienniczy, odzieżowy i szklarski (Sudety, płn. Morawy),
hutnictwo
i przemysł maszynowy (okręg ostrawski),
różnorodne
gałęzie przemysłu (Praga, Brno).
Wysoko
uprzemysłowione regiony Republiki Czeskiej mają zniszczone środowisko
przyrodnicze. Północne Czechy są obszarem klęski ekologicznej. Silnie
zanieczyszczona jest woda w rzekach, a współpraca z Polską i Niemcami na
obszarze euroregionu ma na celu m.in. ograniczenie ujemnych skutków
działalności przemysłowej.
W
Czechach uprawia się pszenicę, jęczmień, buraki cukrowe, ziemniaki oraz inne
zboża. Dotyczy to obszarów niżej położonych, natomiast w strefie górzystej
hoduje się bydło. Obok jęczmienia i wody, chmiel jest najważniejszym
składnikiem potrzebnym do produkcji piwa. Chmiel uprawiano w Czechach już w XII
w. Obecnie głównymi rejonami uprawy są okolice Roudnic nad Łabą i Iateca nad
Ochorzą. Piwa, a szczególnie sławny pilzner produkowany przez browar w Pilźnie oraz
budvar z Czeskich Budziejowic, należą do najbardziej znanych na świecie
czeskich artykułów eksportowych. Sławą cieszą się także atrakcje turystyczne,
m.in. uzdrowiska ze źródłami wód mineralnych oraz stolica Praga. ?Złota Praga?
należy do najstarszych i najpiękniejszych miast w Europie.